08 april 2021
In de Heimansgroeve langs de Geul in Zuid-Limburg ligt het oudste gesteente dat aan het oppervlak zichtbaar is in ons land. Het is 330 miljoen jaar oud, maar nu blijkt uit onderzoek van TNO dat het lang niet het oudste gesteente van Nederland is. Geologen van de Geologische Dienst Nederland, onderdeel van TNO, stelden aan de hand van microscopisch kleine fossielen uit een boring bij het Zeeuwse Kortgene vast dat het oudste gesteente circa 420 miljoen jaar oud is.
“We hebben hiermee een klein maar belangrijk stukje van de puzzel van de Nederlandse ondergrond opgelost. Het gaat hier om gesteente dat maar liefst zes keer ouder is dan het tijdstip waarop de dinosauriërs uitstierven door een meteorietinslag. Het heeft vier grote massa-uitstervingen doorstaan”, vertelt Sander Houben van de Geologische Dienst Nederland (GDN).
Geoloog Geert-Jan Vis vertelt hierover meer in zijn blog ‘Bewijs voor oudste gesteente gevonden’. Over het de weg naar deze vondst, de waarde ervan en wat het betekent voor toekomstig onderzoek vertellen Sander en Geert-Jan in het TNO Insights verhaal Oudste gesteente in ons land ruim 400 miljoen jaar geleden gevormd. TNO publiceerde hierover het gelijknamig persbericht.