Nieuws

Opkomende stoffen, inclusief PFAS, pesticiden en hun afbraakproducten blijken al sinds de jaren 80 en 90 uit te spoelen naar het grondwater in zuidelijk Nederland. Dat blijkt uit een recent paper in het tijdschrift Science of the Total Environment, waarin auteurs van TNO en…
Het is geruime tijd stil geweest met nieuwsberichten. Achter de schermen zijn we hard aan het werk om grondwaterkwaliteit-in-beeld en grondwaterstanden-in-beeld aan te sluiten op de Basisregistratie Ondergrond (BRO). De data in de BRO is al beschikbaar op DINO-loket, maar…
TNO Geologische Dienst Nederland wenst alle gebruikers van grondwatertools.nl een gezond en gelukkig 2024. Het grondwatertools-team hoopt dit jaar de beide viewers grondwaterkwaliteit-in-beeld en grondwaterstanden-in-beeld uit te breiden. Verder zal de overige informatie…
REGIS II in Subsurface viewer
De modellen DGM, DGMdiep, REGIS II en GeoTOP zijn lokaal op je computer in 3D te bekijken en te gebruiken met de gratis 3D software SubsurfaceViewer. In de nieuwste versie van de SubsurfaceViewer zitten nieuwe mogelijkheden die het gebruik van de modellen nog makkelijker…
Dynamiek van de grondwaterstand op grondwaterstanden-in-beeld (zuidNL)
Het onderhoud aan de hardware van Grondwatertools is afgerond. De website, grondwaterkwaliteit-in-beeld en grondwaterstanden-in-beeld lijken weer stabiel naar behoren te functioneren. Hartelijk dank aan alle betrokkenen en onze excuses voor het ongemak dat het heeft…
gwsinbeeld - dynamiek Noord-Nederland
Vanwege onderhoud aan de hardware van Grondwatertools, is het goed om er rekening mee te houden dat de website inclusief grondwaterkwaliteit-in-beeld en grondwaterstanden-in-beeld tijdelijk niet beschikbaar kunnen zijn gedurende veel avonden en weekenden van september en…
In de weekenden – en deels ook in de avonden - van augustus en september is Grondwatertools tijdelijk niet of beperkt beschikbaar vanwege verhuizing naar onze nieuwe servers. Dit onderhoud vindt plaats tussen vrijdagavond 18.00 uur en maandagochtend 8.00 uur en deels op…
Tot onze spijt is grondwaterstanden-in-beeld een dag niet beschikbaar geweest door een storing. Onze excuses voor het ongemak die dat veroorzaakt heeft.  
GDN-isohypsen
Bij de vernieuwing in januari 2022 van is het omgaan met de tijd veranderd in de GDN-isohypsentool. Was het voorheen mogelijk om een willekeurige datum op te geven, nu moet gekozen worden uit een beperkt aantal jaren. Daarbij is ook veranderd welk informatie uit metingen…
gwsinbeeld 2.0
Na het onderhoud van de afgelopen dagen staan de GDN-isohypsentool en de grondwaterdynamiek weer klaar voor gebruik en wel in vernieuwde en uitgebreide vorm. Ga naar grondwaterstanden-in-beeld en selecteer in het menu rechtsboven onder Help de rondleiding om in 16 stappen…
Vanaf donderdag 13 januari 2022 zullen de grondwatertools van grondwaterstanden-in-beeld niet beschikbaar zijn wegens onderhoud. Hierbij zal een nieuwe versie worden geïnstalleerd, die naar verwachting maandag 17 januari beschikbaar zal komen. Het betreft de GDN-…
Eén van de gegevens die u kunt opvragen zijn chemische analyses van booronderzoeken. Afgelopen maanden is dat uitgebreid met ruim 1.500 bepalingen. De Geologische Dienst Nederland, onderdeel van TNO, heeft ruim 1.500 boormonsteranalyses met chemische bepalingen (ofwel…
De grondwaterstand of stijghoogte is de hoogte van het water in een peilbuis, of waar het grondwater zou staan als men een put zou graven. Tienduizenden peilputten geven via de satelliet informatie door die kunnen worden geraadpleegd in Grondwaterstanden in Beeld. Medio…
Ontvangst Computable Award 2021
De afgelopen jaren heeft de Basisregistratie Ondergrond al meerdere prijzen gewonnen. De nieuwste prijs is de Computable Award 2021 voor de storymap ‘Energietransitie: kansen in de ondergrond’. Op 3 november 2021 is deze prijs, namens de vele partijen die de BRO maken en…
In grondwaterbeheer - en in veel ondergrond gerelateerde vraagstukken - is het belangrijk om de verdeling van klei- en zandlagen in de ondergrond te weten. Ook de kwaliteit van het grondwater zoals het zoutgehalte is in grote delen van ons land belangrijk. Onlangs heeft de…