11 juli 2019
Hardsteen is één van de meest wijdverbreide natuurstenen bouwmaterialen van Nederland. Er schuilt een hele wereld aan geologie en historische informatie achter deze steensoort.
In het kader van het lustrumjaar '100 Jaar geologie in kaart' brengt de Geologische Dienst Nederland, onderdeel van TNO, deze fossielrijke steensoort onder de aandacht in de brochure 'Met het oog op hardsteen'.
De toepassingen van blauwe hardsteen zijn heel divers. Het leukst is natuurlijk om zelf op ontdekkingstocht te gaan en deze steensoort te spotten. Dit kan onder meer goed in de Botanische Tuinen van de Universiteit Utrecht op De Uithof. De brochure kan op eigen gelegenheid worden gebruikt tijdens een wandeling. Auteur Wim Dubelaar vertelt in de brochure over de vele versteende resten, fossielen, maar ook over zeelelies en zwarte aders, die je in dit gesteente nog kunt herkennen.
Verwonder je over de ondergrond
Deze brochure maakt deel uit van een reeks brochures waaronder ook geologische wandel- en fietsroutes. Hiermee laat de Geologische Dienst Nederland je op een laagdrempelige manier verwonderen over de Nederlandse ondergrond.